[Nota] Awal Muharram Detik Permulaan

Walau di mana kita berada,kita berada di bumi Allah S.W.T. Indahnya kita sebagai orang Islam, walau dimana pun kita berada,kita ada pegangan, ada jati diri. InsyaAllah, kita bukan sahaja baik terhadap diri sendiri, bahkan menjadi motor atau dinamo kepada orang lain iaitu dapat memberi manfaat kepada orang di sekeliling.

Sepertimana yang kita tahu juga, haiwan dan tumbuh-tumbuhan selalu bertasbih dan bersyukur kepada Allah. Apabila kita berada di bumi, di tempat orang kafir, dimana tiada orang muslim di situ, sudah tentu alam sekitar ini berasa gembira dengan kehadiran kita, apabila kita bertasbih dan memuji Allah S.W.T.

4 Prinsip Penting Sebagai Orang Islam

Kita sepatutnya bersyukur kerana dilahirkan sebagai orang muslim.Allah telah mengambarkan bahawa orang Islam adalah orang yang beruntung dalam surah wal Asr.

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

1)Demi Masa!

2)Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian

3)Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

Allah telah menyatakan bahawa orang Muslim tidak akan rugi.Tapi orang muslim yang macam mana?
Tidak bolehlah kalau orang itu kata dia beriman, tapi dia tidak solat, dia kata dia beriman, tapi dia tidak puasa, dia kata dia beriman, tapi pakaian tidak mengikut garis-garis panduan oleh Allah dan tingkahlakunya tidak menepati ciri-ciri seorang muslim.Beriman kena datang bersama amalnya sekali. Dan yang seterusnya orang yang takkan rugi adalah orang yang berpesan-pesan kepada kebaikan dan berpesan-pesan kepada kesabaran. 

Itulah empat prinsip penting yang harus kita pegang sebagai seorang muslim.

Dunia Sebagai Jambatan Akhirat

Untungnya kita sebagai orang Islam adalah,bahawa Islam bukan agama yang fokus terhadap akhirat sahaja.Dan Islam jugabukan fokus terhadap dunia sahaja.Islam menjadikan dua-dua dunia dan akhirat penting.Allah menjadikan dunia ini sebagai jambatan untuk mendapatkan kebahagian di akhirat.

Ada satu hadis Rasulullah yang berbunyi

„Sekiranya kiamat akan berlaku,dan di tanganmu ada benih pokok,makan tanamlah“

Apa yang kita dapat faham daripada hadis ini adalah,dunia dan akhirat tidak dapat dipisahkan.Kalau Islam itu agama di tikar sejadah sahaja,sudah tentu Rasulullah akan berkata, pergilah balik rumah, solat , berzikirlah, bertaubatlah, jangan endahkan perkara lain.

Pada awal-awal tahun hijrah ini,walaupun kita tidaklah menyambutnya dengan bunga api ,dengan belonnya dan seperti sambutan tahun baru oleh orang kafir yang seolah-olah tahun baru menjadi lesen besar untuk melakukan maksiat, kita hendaklah ada pegangan bahawa semua yang kita lakukan akan dihisab atau dihitung oleh Allah di akhirat kelak. Kalau orang kafir buat benda-benda yang dilarang Allah, itu boleh difahami lagi, kerana mereka tidak rasa apa yang mereka buat akan dipersoalkan di akhirat kelak tapi itu berbeza dengan kita, kerana kita sebagai orang Muslim, kita tahu kita akan dihisab kelak.

Kita takkan boleh lari,kita nak sembunyi,nak berlindung dimana di akhirat kelak? Kalau sekarang, kita jauh daripada manusia, jauh daripada ibubapa, kita boleh buat apa yang kita suka. Tapi ingat, di sisi kita, ada malaikat kiri dan kanan, yang sentiasa ingat kita, sentiasa menulis apa yang kita lakukan, bahkan lebih hebat daripada CCTV lagi. Semuanya akan terpampang di akhirat kelak. Walaupun kita sedang belajar,sedang duduk-duduk sahaja, kita kena pastikan masa kita diisi dengan kebaikan atau kalau bukan kebaikan pun, dengan benda-benda yang neutral. Supaya apabila kita sudah mati, semua akan menjadi syahid iaitu saksi terhadap kita. Contohnya kalau kita ada laptop, laptop itu akan jadi saksi kita telah buat kebaikan. Di akhirat kelak, mulut akan ditutup, tapi kaki, tangan, mata kita bercakap.

Kita kena letakkan dalam hati kita, bahawa Allah adalah Maha Penyayang dan memberi kita semua ini sebagai amanah yang perlu kita jaga. Pada hari akhirat, kaki tidak akan melangkah, selagi tidak ditanya mengenai empat perkara:

1) Umurnya,dimanakah dia habiskan.

2) Masa mudanya, dimana dia habiskan.

Kalau kita tengok Rasulullah asingkan umur dan masa muda, menunjukkan betapa pentingnya masa muda itu. Kalau kita tengok sahabat-sahabat Rasulullah yang pergi berjuang pun, ramai di kalangan orang muda. Ini kerana orang muda lebih cerdas,masih sihat,banyak masa lapang. Kalau dah berumur nanti sakit sana, sakit sini. Oleh itu,kalau nak buat kebaikan, buat sementara masih muda, jangan ditangguh-tangguhkan.

3) Hartanya, mana dia dapat dan kemana dibelanjakan.

Adakah harta yang kita dapat daripada sumber yang halal? Kalau dapat biasiswa, dapat gaji, kemana dibelanjakan? Biarlah harta kita jadi saksi yang kita buat kebaikan. Kalau dapat biasiswa, kita boleh menginfakkan sedikit harta untuk orang-orang palestin, orang miskin, anak-anak yatim dan sebagainya. Dalam zaman sekarang ini, lagi senang, kita boleh direct debit dan sebagainya. Semua itu kita kena rancanglah.

Kita tak boleh biarkan diri kita ditentukan oleh rutin. Contohnya,kenapa pergi belajar, sebab orang belajar.Kenapa beli ini,sebab orang beli. Tidak bolehlah macam itu. Kita kena tentukan target dalam hidup kita.

4) Ilmu,apa yang diamalkan

Rasulullah S.A.W menyuruh kita merebut 5 perkara sebelum 5 perkara.

1) Sihat sebelum sakit

Kalau kita sihat, kita fikir nak buat ibadah-ibadah sunat, buatlah. Kita tak tahu bila kita sakit. Ada pepatah arab menyebut, kesihatan adalah nikmat yang tidak dirasai kecuali apabila sakit.

2)Kaya sebelum miskin

Kalau kita ada duit cukup sekarang, bersedekahlah. Kita tak tahu yang kita akan ada duit lagi atau tidak nanti.

3) Lapang sebelum sempit

Kalau ada masa lapang, kita nak solat malam, buatlah, kalau nak hafal Quran, hafallah, nak belajar-belajarlah. Jangan nak tangguh-tangguh, tunggu kerja dulu lah, tunggu habis exam lah, tunggu cuti panjang lah. Sebab nanti bila dah sibuk baru nak kelam kabut.

4) Muda sebelum tua

Masa muda adalah masa yang paling produktif dan aktif. Kalau orang buat benda buruk pun, masa itulah juga masa yang dia paling aktif.

5) Hidup sebelum mati

Bila kita mati, kita dah tak boleh buat apa-apa. Kalau nak buat apa-apa, buatlah sekarang. Kalau nak berbakti kepada ibu bapa, berbaktilah sekarang. Tak payah tunggu. Kita tidak tahu berapa lama lagi umur ibu bapa kita, umur kita pun kita tak tahu.


Advertisements

About kuliahsyifa

Kuliah Umum Online Deutschland
Gallery | This entry was posted in Nota and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s